Mestskí poslanci schválili referendum o odvolaní primátora

27.01.2012 Prešov

Veľký Šariš 26. januára (TASR) – Občania Veľkého Šariša budú 10. marca tohto roka voliť poslancov do Národnej rady SR a zároveň rozhodovať o zotrvaní Mikuláša Draba (nezávislý) vo funkcii primátora mesta. O vyhlásení miestneho referenda rozhodli dnes večer mestskí poslanci na mimoriadnom zasadnutí zastupiteľstva. Za uznesenie hlasovalo deväť z 11 prítomných poslancov.

Už v septembri minulého roka 10 poslancov z 12-členného mestského zastupiteľstva (MsZ) vyzvalo písomne Draba, aby sa vzdal funkcie. Vyčítali mu údajné nezvládnuté a netransparentné výberové konanie a porušenie viacerých zákonov pri rekonštrukcii kotolne. Okrem toho porušenie rozpočtovej disciplíny, neekonomické nakladanie s majetkom mesta či zavádzanie verejnosti nepravdivými informáciami.

Primátor po niekoľkých dňoch kroky odôvodňoval a podrobne vysvetlil svoje rozhodnutia. Argumenty obsiahnuté vo výzve označil ako skresľujúce, bez racionálneho jadra. Poslanci dnes tvrdili, že primátor stále niektoré kroky nevysvetlil, údajne nedostávajú presné informácie o hospodárení.

V prípade referenda sa nerozhodli pre petíciu, ale využili iné ustanovenie zákona, ktoré takýto postup umožňuje.

\"My cítime tiež svoju zodpovednosť, sme poslancami a takýmto spôsobom chceme dať najavo nesúhlas s tým, čo sa deje na mestskom úrade,\" povedal novinárom poslanec Štefan Krochmaľ. Dodal, že podnet na prešetrenie konania primátora podali aj na prokuratúru. Termín referenda vybrali zámerne, aby to bolo jednoduchšie a ľudia nemuseli chodiť k urnám viackrát.

Poslankyňa Viera Krajňáková, ktorá hlasovala proti uzneseniu, uviedla, že primátor svoje postupy zdôvodnil. Celú kauzu považuje za politický boj, v ktorom sa prejavujú osobné záujmy niektorých poslancov.

Zdôraznila, že referendum schválené takýmto spôsobom neiniciovali priamo občania, bude stáť ďalšie financie a preto ju zaujíma, či pri jeho neúspechu, poslanci, ktorí ho schválili, vyvodia zodpovednosť voči sebe.

Poslanec Marek Platko uviedol, že pre viacerých poslancov je rozhodnutie v referende zásadnou vecou a ak by primátor zostal vo funkcii, nevedia si predstaviť ďalšie fungovanie, preto zvážia zotrvanie v zastupiteľstve.

\"Beriem realitu takú, aká je. Je to tu a uvidíme, čo bude ďalej. Ja som sa k týmto veciam vyjadroval a na tom nemám čo meniť,\" konštatoval primátor. Pripustil, že vo svojom konaní mohol urobiť chyby, ale snažil sa vždy konať v prospech mesta. Dodal, že ak niečo porušil, určite to nie je na odvolanie.
 

Vyberte región